Att mäta risk för Sjukskrivning

Under Stress Awareness Month kom Försäkringskassan med sin slutliga analys av Skillnader i nyttjande av sjukförsäkringen. Mest iögonfallande är kanske att kvinnor nyttjar nästan dubbelt så många sjukpenningdagar som män. Vi tittar i data, som landets företagshälsor har samlat in vid hälsoundersökningar, hur det ser ut för män och kvinnor gällande stress i arbetslivet.

2025-04-03

Lagom till Stress Awareness Month då Storbritannien och USA viger april månad åt att öka medvetenheten om stress och dess effekter, kom Försäkringskassan med sin slutliga analys av Skillnader i nyttjande av sjukförsäkringen. I den läser vi att det är stora skillnader mellan olika grupper. Mest iögonfallande är kanske att kvinnor nyttjar nästan dubbelt så många sjukpenningdagar som män. Det förklaras av en kombination av bristande jämställdhet i privatlivet och av bristande jämställdhet avseende organisatorisk och social arbetsmiljö i arbetslivet. Man understryker i rapporten att vad som särskilt borde diskuteras är skillnader som kan förebyggas, med fokus på att förebygga den stressrelaterade psykiska ohälsan som främst drabbar kvinnor. Som Försäkringskassan skriver går arbetsförhållanden som ligger bakom stressrelaterad ohälsa att förebygga genom förbättrad organisatorisk och social arbetsmiljö.  

Med ett förebyggande fokus blir sjukskrivningstal ett alldeles för sent mått att hålla koll på. Bättre är att undersöka, mäta och följa faktorer som innebär risk för framtida ohälsa och sjukskrivning. Lite som att det är bättre att hålla koll på sitt blodtryck än att invänta hjärtinfarkten.  

I våra data som landets företagshälsor har samlat in vid hälsoundersökningar kan vi se att var femte arbetstagare (19 %) är ganska eller mycket stressad på grund av sitt arbete. För kvinnor är siffran 25 %. När de stressade skattar sin arbetsförmåga på en skala 0-10, där 8-10 brukar ses som ”hög arbetsförmåga” och 6-7 som ”måttlig arbetsförmåga” med risk för framtida sjukskrivning, blir medeltalet 7,5 hos både män och kvinnor (8,1 hos dem som inte är stressade). För dem som är stressade och också har svårt att lägga tankar på arbetet åt sidan på sin lediga tid sjunker siffran till 7,3 (7,1 hos kvinnor). Har situationen också gått ut över sömnen skattar man sin arbetsförmåga till 6,8 (kvinnor 6,7).

Genom att hitta och åtgärda orsaker till eventuell ohälsa i gruppen där stressen gått ut över sömnen har man mycket att vinna. Från de som känner sig stressade kan man också få ledtrådar till om det är något som inte står helt rätt till på den aktuella arbetsplatsen. En efterhjälpande insats för den ena medarbetare kan precis samtidigt vara en förebyggande insats för den andra. Det är kraften i företagshälsovård ❤️

"Många tänker nog att förebygga bara betyder att alla ska jobba mindre, men det handlar mer om att man ska behandlas bra och trivas på sitt arbete, att finna mening i det man gör och ha möjlighet att påverka hur arbetet utförs."

Sofia Paulsson, medicinsk chef på HPI.

Fler artiklar för dig

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

* indicates required

Du kan ta del av våra integritetspolicy på hpi.se/integritetspolicy.